Elfelejtett jelszó

Elfelejtett jelszó

Lakópark hirlevél
Hasznos tanácsok és tippek
A legújabb lakóparkok
Egy kattintásra tőled
Miért jó tervezőasztalról vásárolni?

Használt lakás vásárlásakor nem könnyű a saját ízlésünkre formálni az új otthonunkat, új építésű lakás esetén viszont szabadon szárnyalhat a fantáziánk, szinte minden megvalósulhat, amit elképzeltünk.

Otthon testre szabva

Az esztétikai és kényelmi elemeket is testre szabhatjuk. Előre megmondhatjuk például, hogy hol legyen villanykapcsoló és konnektor. Megtervezhetjük a világítást és akár még hangulatvilágítást is kérhetünk. Kiválaszthatjuk a konyhabútort és a fürdőbe a csempét, sőt ebben a pillanatban még azt is mérlegelhetjük, hogy parkettán, járólapon vagy akár hajópadlón szeretnénk-e lépegetni a következő néhány évben.

Nagy választék, több lehetőség

Minél hamarabb vásárolunk, annál nagyobb lakásválasztékból választhatunk, a beosztás és a tájolás tekintetében több lehetőségünk van, hiszen a legkedveltebb lakástípusok hamar elfogyhatnak.

Falakat mozgathatsz

Ha időben lépünk, akkor akár még a lakás alaprajzát és belső falait is a saját igényeink szerint alakíthatjuk ki, így semmilyen kompromisszumot nem kell kötnünk a beköltözéskor.

Az idő nekünk dolgozik

A kivitelezés korai szakaszaiban még bőven van időnk akár arra is, hogy szakemberek segítségét kérjük. Felfogadhatunk egy lakberendezőt vagy egy belsőépítészt, hogy már az első perctől kezdve valódi otthonunknak érezzük az új lakásunkat.

TIPP

Érdemes a beruházóval előre egyeztetni az elképzeléseinkről, hiszen az egyes módosítások akár jelentős plusz költséget is jelenthetnek. Így elkerülhetjük, hogy a nem várt többletköltségek beárnyékolják az új otthon örömét.

Új építésű vagy használt?
Ha időben lépünk, akkor akár még a lakás alaprajzát és belső falait is a saját igényeink szerint alakíthatjuk ki.

Megvan az álomotthon?
A műszaki átadásnál minden apró részletet ellenőrizz le alaposan, és azonnal jelezd, ha hibát találsz. Jó, ha tudod, hogy a birtokba adás idejére a kivitelezőnek ki kell javítania minden hibát.
6 dologra figyelj oda új lakásod átvételekor

Hatalmas öröm, amikor belépünk az új, friss és ropogós lakásunkba. Minden ragyogóan fényes, és új illat járja át még a lelkünket is. Már csak egy technikai dolog van hátra, és kezdődhet a lakásavató buli: műszaki átvétel 6 egyszerű lépésben.

1. Áram-kör

Tegyél egy “áram-kört”! Ellenőrizd a kapcsolókat és a konnektorokat! Egy mobiltöltő segítségével például gyorsan kiderül, ha valamelyikben nincs áram.

2. Falak

Jól nézd meg a falakat is, szemből és oldalról. Arra figyelj, hogy nincs-e valahol egyenetlen felület, rossz eldolgozás, festési hiba.

3. Nyílásteszt
Nyitogass! Mindent! Ajtót, ablakot, szekrényeket, fiókokat, mindent próbálj ki, ami nyitható! Így rögtön észreveszed, ha valamelyik szorul, akad vagy nyekereg. Bukó-nyíló ablaknál minden nyitási variációt próbálj ki. Ne feledkezz meg a kilincsekről, és a redőnyöket is párszor húzd fel.
4. Lépéspróba
Nézd meg a járólapokat, nem hepehupás-e a felületük, szépen kifúgázták-e a réseket. Sétálgass a lakásban, hogy kiderüljön, nem recseg-e a parketta vagy a laminált lap. Tüzetesen nézd végig, nincs-e foghíj vagy huppanó, mindenhol megvannak-e a szegélyek.
5. Vizesblokk
Ellenőrizd, nem csöpögnek-e a csapok. Ha valahol vízkő nyomokat találsz, akkor az arra utal, hogy előfordul a csöpögés. Nézd meg, hogy a mosdó- vagy WC-kagylón nincs-e repedés, a zuhanykabinból nem szivárog-e a víz, rendesen működik-e a lefolyó.
6. Cirkó próba
Nyisd meg a meleg vizes csapot, és figyeld meg, milyen gyorsan lesz meleg a víz, valamint hogy megfelelő-e a vízsugár nyomása. A hőmérséklet és a nyomás állítását is nyugodtan kérheted.
A műszaki átadásnál minden apró részletet ellenőrizz le alaposan, és azonnal jelezd, ha hibát találsz. Jó, ha tudod, hogy a birtokba adás idejére a kivitelezőnek ki kell javítania minden hibát. A rendszeres használat során persze előfordulhat, hogy valami meghibásodik, de jótállási időn belül ezeknek a javítását is kérheted a kivitelezőtől.

5 fontos kérdés a jelzáloghitel kapcsán

Amikor először merül fel az ember fejében a lakáshitel gondolata, azonnal záporozni kezdenek a kérdéseink. Most 5 nagyon fontos kérdésre keressük a választ.

1. Mennyi hitelt kaphatok?

Az, hogy hány millió forintot kaphatunk a banktól, alapvetően függ az életkorunktól, a jövedelmünktől, és a hitel fedezeteként felkínált lakás értékétől. A lakás forgalmi értékének maximum 80%-ára adhat hitelt a bank, de inkább 70%-át szokták megfinanszírozni.

2. Fix vagy változó kamatozású hitelt válasszak?

Bár az 5-20 évig fix havi törlesztőrészletet kínáló lakáshitelek drágábbak a változó kamatozásúaknál, sokan mégis a fixet választják, mert az sokkal kiszámíthatóbb, mindig ugyanannyit kell fizetnünk havonta. A változó kamatozású hitelek olcsóbbak ugyan, viszont a törlesztőrészlet kevésbé kiszámítható, szinte bármikor növekedhet. Azt kell mérlegelnünk, hogy mi a fontosabb: a kiszámíthatóság vagy az alacsony ár!

3. Melyik banktól vegyek fel hitelt?
Nem is gondolnánk, milyen nagy különbségek vannak az egyes hitelajánlatok között. Míg az egyik banknál akár már 3% THM-mel is vehetünk fel hitelt, addig máshol 7%-nál magasabb terhet is magunkra vehetünk, ez pedig milliós különbségeket jelenthet a futamidő alatt visszafizetett összegben. Ma pedig már van olyan oldal, ami segít a legtöbb bank ajánlatát egy kattintással összehasonlítani. Hitelfelvétel előtt érdemes a www.money.hu oldalon összevetni az ajánlatokat.
4. Mennyi pénzt kell költenem havonta a fizetésemből?
A január-februári adatok alapján az átlagfizetés – azaz a nettó 190 ezer forint – 25-30 százalékából kijön egy 20 éves futamidejű, 5 évig fix törlesztőrészletű, 8 millió forintos lakáshitel havi törlesztése. 10 éves fix törlesztőrészlettel számolva a 190 ezer forint 32%-át viszi el a havi részlet.
5. Biztos, hogy megkapom a hitelt?
Érdemes előzetesen a www.money.hu online kalkulátorán kiválasztani a legjobb hitelajánlatot, majd a honlap hitelszakérétőinek segítségével kérhetünk előminősítést. Ennek során a bankok felmérik a hitelképességünket, majd adnak egy igazolást arról, hogy mekkora lakáshitelt kaphatunk tőlük az új építésű lakás megvásárlásához. Így később nem érhet minket meglepetés.
Hitelt vennél fel?
Míg az egyik banknál akár már 3% THM-mel is vehetünk fel hitelt, addig máshol 7%-nál magasabb terhet is magunkra vehetünk, ez pedig milliós különbségeket jelenthet.